Ultima actualizare 22/03/2025 00:58:21

Admiterea cetăţeni străini Facultatea de Film – Licență

TEST DE APTITUDINI LICENȚĂ
CETĂȚENI STRĂINI/ ROMÂNI DE PRETUTINDENI

Admiterea se organizează la forma de învăţământ cu frecvenţă, pe domenii de studii:
Teatru şi artele spectacolului, respectiv Cinematografie şi media, la programe de studii acreditate. Cetățenii străini pot fi înscriși la concursul de admitere/testul de aptitudini după absolvirea anului pregătitor de limba română, organizat potrivit reglementărilor în vigoare.

Sunt exceptate de la obligaţia de a prezenta atestatul de absolvire a anului pregătitor, următoarele categorii de persoane:

  • care prezintă acte de studii româneşti (diplome şi certificate) sau acte de studii, situaţii
    şcolare atestând cel puţin 4 ani de studii consecutivi urmaţi, în limba română, într-o unitate de învăţământ din sistemul naţional din România;

  • care, în vederea înscrierii în învăţământul universitar, prezintă certificate sau atestate de
    competenţă lingvistică de nivel minim B1, conform cadrului european comun de referinţă
    pentru limbi străine, eliberate de instituţiile de învăţământ superior acreditate din România care organizează anul pregătitor de limba română pentru cetăţenii străini, de lectoratele de limbă, literatură, cultură şi civilizaţie românească în universităţi din străinătate/Institutul Limbii Române sau de Institutul Cultural Român.

Admiterea românilor de pretutindeni se realizează în baza metodologiilor special elaborate de către Ministerul Educaţiei. În cazul în care candidaţii la concurs deţin dublă cetăţenie, în vederea participării la admitere, aceştia vor opta, la înscriere şi vor depune dosarul cu acte în baza unei singure cetăţenii. Această opţiune nu poate fi schimbată pe parcursul concursului de admitere.

Cine sunt „românii de pretutindeni”?

Întrebări frecvente

Cadrul juridic actual:

  • Legea învăţământului superior nr. 199/2023;
  • Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modificările și completările ulterioare.

Din categoria românilor de pretutindeni fac parte, în conformitate cu prevederile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:

  • Persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoanele de origine română și cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de etnonimul folosit (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuţovlahi, daco-români, fărşeroţi, herţeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureşeni, megleniţi, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, volohi, macedo-armânji), precum şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus,
  • Românii emigrați, fie că au păstrat sau nu cetățenia română, descendenții acestora, precum și cetățeni români cu domiciliul stabil sau reşedinţa în străinătate.

Pentru mai multe detalii despre costurile de trai în București, puteți verifica oricând Numbeo pentru mai multe detalii personalizate, pot exista variații în costurile prezentate pe website.

LICENȚĂ

COMUNICARE AUDIOVIZUALĂ (SCENARISTICĂ, PUBLICITATE MEDIA, FILMOLOGIE)

Cursuri cu frecvență – 3 ani (6 semestre, 180 credite, LICENȚĂ) 2025/2026

La înscriere candidații au obligația să prezinte un CV, o motivație și un portofoliu. Toate aceste texte (CV, motivație și portofoliu) trebuie să fie scrise în limba română, cu diacritice, pe pagini format A4. Textele care nu îndeplinesc această condiție nu vor fi luate în considerare.

Portofoliile complete se predau după înscriere în format electronic. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.

Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu au acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.

  1. CV-ul se va depune în format electronic. Fișierul electronic va fi în format pdf denumit astfel:

    CV Nume Prenume, unde Numele și Prenumele sunt cele ale candidatului.

  2. Portofoliul este alcătuit din cele mai reușite texte originale scrise de candidat și poate include povestiri scurte, fragmente de jurnal, poezii, nuvele, scenarii, piese de teatru, eseuri, texte critice, articole, analize literare, de film sau teatru sau orice alte texte relevante în formă integrală sau sub formă de fragmente. În cazul în care se prezintă fragmente dintr-un text mai amplu, acest lucru trebuie specificat imediat sub titlu. Portofoliul trebuie să conțină între minim 5 pagini și maximum 15 de pagini. Nu sunt acceptate texte scrise în colaborare cu o altă persoană sau adaptări ale unor texte scrise de alți autori. Scenariile pot fi formatate conform standardului cunoscut. Celelalte texte vor fi redactate pe pagini A4 cu font Times New Roman de 12 puncte, spațiat la 1,5 rânduri. Portofoliul va avea o pagină de gardă pe care vor fi înscrise numele și prenumele candidatului și o pagină de cuprins cu titlurile textelor din portofoliu și numărul paginii la care acestea pot fi găsite. Aceste două pagini nu vor fi contorizate la numărul paginilor de portofoliu.

    Portofoliul se va depune în format electronic. Fișierul electronic va fi în format pdf denumit astfel:

    Portofoliu Nume Prenume, unde Numele și Prenumele sunt cele ale candidatului.

  3. Motivația opțiunii pentru această specializare va fi de maxim o pagină A4 (font Times New Roman de 12 puncte, spațiat la 1,5 rânduri) și se va depune în format electronic. Fișierul va fi în format pdf denumit astfel:

    Motivație Nume Prenume, unde Numele și Prenumele sunt cele ale candidatului.

Probă unică – oral

se notează cu note de la 1 la 10

Colocviu de cultură cinematografică pe baza filmografiei și a bibliografiei anunțate.

BIBLIOGRAFIE

  • Bordwell, David; Thompson, Kristin; Smith, Jeff: Istoria filmului. O introducere, volumul 1 și 2, Ed. Vellant, 2024  (5 capitole la alegere)
  • Gorzo, Andrei Iovănel, Mihai, Desene mișcătoare. Dialoguri despre critică și cinema, Ed.Polirom 2023
  • Chivu, Marius, editor, Kiwi. Relații. Antologia de proză scurtă, Ed. Polirom, 2024
  • Salinger, J.D.: Nouă povestiri, Ed. Polirom, Iași, 2013
  • Sontag, Susan, Stiluri de voință radicală, Ed. Tact, Cluj, 2024 (un eseu la alegere)

FILMOGRAFIE

Cinematografie, Fotografie, Media (ANIMAȚIE)

Cursuri cu frecvență – 3 ani (6 semestre, 180 credite, LICENȚĂ) 2025/2026

TEST DE APTITUDINI PENTRU CETĂȚENII STRĂINI

Portofoliul trebuie să conțină:

  1. O poză a candidatului (tip portret CI, format JPG) denumită conform modelului: NUME DE FAMILIE_NUME.jpg  (ex: ANDREESCU_FLORINA.jpg)
  2. CV EUROPASS cu poză – https://europa.eu/europass
  3. 10-20 imagini (obligatoriu: design de personaj, design de decor, studii, crochiuri, ilustrație (maxim 2 lucrări de tip fan art)./opțional: pictură, sculptură, colaj, fotografie). Imaginile pot fi realizate în orice tehnică (digital, tradițional, mixtă).
    • Formatul de prezentare este JPG (maxim 1MB/imagine).
    • Imaginile vor fi denumite conform modelului: NUME DE FAMILIE_NUME_##_titlu (ex: ANDREESCU_FLORINA_03_crochiu.jpg
  • 1-2 filme/fragmente de film/exerciții/teste (durată totală: maxim 5 min). Se acceptă orice tip de animație (animație clasică, stop motion, 3D CGI, visuals, grafică TV etc.).
    • Format MP4 sau GIF Animat. Materialele vor fi vizionate pe computer (PC/MAC).
    • Filmele pot fi de sine stătătoare sau doar un fragment. Nu se acceptă montaje de tip showreel.

Portofoliile complete se predau după înscriere, doar în format electronic. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.

Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu are acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.

ETAPĂ UNICĂ Probele se notează de la 1 la 10
Proba 1 – Testarea aptitudinilor (practică)

  1. storyboard după un text la prima vedere (textul propus de către comisie)
  2. animație, intermediare (inbetweens)

Proba 2 – Interviu (oral)
Comisia va discuta cu fiecare candidat pe baza:

  1. portofoliul de lucrări depus
  2. lucrările practice realizate la proba 1

În caz de medii egale departajarea candidaţilor se va face luându-se în considerare nota obţinută la proba 1.

CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE, MEDIA (FOTOGRAFIE)

Cursuri cu frecvență – 3 ani (6 semestre, 180 credite, licență)

PENTRU ÎNSCRIERE, CANDIDAȚII TREBUIE SĂ PREZINTE UN PORTOFOLIU OBLIGATORIU CARE CONȚINE:

20 de fotografii realizate de candidat, alb/negru sau color, compuse în format exclusiv orizontal (fotografiile vor fi depuse la înscriere doar în format digital; iar sub formă de print vor fi aduse în sala de examinare la proba orală a concursului de admitere – format minim 18/24, maxim 30/40).

Portofoliile complete se predau după înscriere, doar în format electronic. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.

Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu au acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.

Proba 1 –  practic
Proba se notează cu note de la 1 la 10

  • realizarea unei suite de trei fotografii pe suport digital, compuse exclusiv pe orizontală, din care să rezulte o relație între două personaje.
  • va exista o singură temă pentru toți candidații și anume:

„Executați o suită de trei fotografii din unghiuri și încadraturi la alegere, în interiorul platoului de film al UNATC, folosind două personaje și cel puțin cinci obiecte de mobilier sau recuzită din cele puse la dispoziție (care trebuie să apară în cel puțin una dintre fotografii)”

Proba 2 (oral)
Proba se notează cu note de la 1 la 10

  1. comentarea de către candidat a celor trei fotografii realizate în proba practică anterioară.
  2. prezentarea unui portofoliu care cuprinde cele douăzeci de fotografii, realizate de către candidat;
  3. colocviu de cultură generală fotografică, pornind de la un set de cinci fotografii, puse la dispoziție de către comisie. Candidații vor formula o analiză în care să evidențieze mijloacele de expresie vizuală din fotografiile vizionate.

BIBLIOGRAFIE

  • Ernst Hans Gombrich – Istoria Artei, ed. 16, Ed. PRO, Orasul, 1994
  • Susan Sontag – On Photography, Editura Roseta Books LLC, electronic edition, New York, 2005
  • John Hannavy {editor} – Enciclopedia of Nineteenth-Century Photography, {index A-I}, Ed. Routlege/Taylor and Francis Group, New York, London, 2008
  • Bert Krages – Photography. The Art of Composition, Ed. AllworthPress, New York, 2005
  • Rudolf Arnheim – Arta si perceptia vizuala, Ed. Meridiane, Bucuresti, 1979
  • Andreas Feininger – Fotograful creator, Ed. Meridiane, Bucuresti, 1967
  • Naomi Rosenblum – A World History of Photography, Abbeville Press Publishers, N.Y., London, Paris, ed. III, 1997
  • 33 Photography Terms You Must Know, photographypixel.com/photography-terms/
  • Mark Galer – Digital Photography, ed. IV, Elsever&Focal Press, Amsterdam, Boston …, 2008

CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE, MEDIA (IMAGINE DE FILM ȘI TELEVIZIUNE)

Cursuri cu frecvență – 3 ani (6 semestre, 180 credite, licență)

PENTRU ÎNSCRIERE, CANDIDAȚII TREBUIE SĂ PREZINTE UN PORTOFOLIU OBLIGATORIU CARE CONȚINE:

10 fotografii realizate de candidat, alb/negru sau color, compuse în format exclusiv orizontal (fotografiile vor fi depuse la înscriere doar în format digital; iar sub formă de print vor fi aduse în sala de examinare la prima probă a concursului de admitere – format minim 18/24, maxim 30/40).

Portofoliile complete se predau după înscriere, doar în format electronic. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.

Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu au acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.

Proba 1 – practică
Proba se notează cu note de la 1 la 10

  • realizarea unei suite de trei fotografii pe suport digital, compuse exclusiv pe orizontală, din care să rezulte o relație între două personaje.
  • va exista o singură temă pentru toți candidații și anume:

„Executați o suită de trei fotografii din unghiuri și încadraturi la alegere, în interiorul platoului de film al UNATC, folosind două personaje și cel puțin cinci obiecte de mobilier sau recuzită din cele puse la dispoziție (care trebuie să apară în cel puțin una dintre fotografii)”

Proba 2 (oral)

  1. comentarea de către candidat a celor trei fotografii realizate în proba practică anterioară.
  2. Prezentarea unui portofoliu care cuprinde zece fotografii realizate de către candidat; prezentat în format digital, cât și sub formă de print (minim 18/24, maxim 30/40).
  3. Colocviu de cultură cinematografică, plecând de la comentarea din memorie a unei secvențe
  4.  semnificative din punct de vedere vizual, din filmele incluse în lista de filmografie pentru examen.

FILMOGRAFIE

(Pentru proba 2c)

  • „Citizen Kane” (1941): R. Orson Welles, Im. Greg Tolland
  • „Barry Lyndon”  (1975): R. Stanley Kubrick, Im. John Alcott
  • „Days of Heaven” (1978): R.Terence Malick,  Im. Nestor Almendros
  • “Apocalipse now” (1979): R. Francis Ford Copolla, Im. Vittorio Storaro
  • „Blade Runner” (1982): R. Ridley Scott, Im. Jordan Cronenweth
  • „Legends of the fall” (1994): R. Edward Zwick, Im. John Tall
  • „Se7en” (1995): R. David Fincher, Im. Darius Khondji
  • „Fight Club” (1998): R. David Fincher, Im. Jeff Cronenweth
  • „The man who wasn”t there” (2001): R. Joel & Ethan Coen, Im. Roger Deakins
  • „Road to Perdition” (2002): R. Sam Mendes, Im. Conrad Hall
  • „The Fall” (2006): R. Tarsem Singh, Im. Colin Watkinson
  • „Restul e tăcere” (2007): R. Nae Caranfil, Im. Marius Panduru
  • „Hugo” (2011): R. Martin Scorsese, Im. Robert Richardson
  • „The War Horse” (2011): R. Stven Spielberg, Im. Janusz Kaminski
  • „The Revenant” (2015): R. Alejandro Inarritu, Im. Emmanuel Lubezki
  • „Darkest Hour” (2017): R. Joe Wright, Im. Bruno Delbonnel
  • „Jojo Rabbit” (2019): R. Taika Waititi, Im. Mihai Mălaimare Jr.
  • „1917” (2019): R. Sam Mendes, Im. Roger Deakins
  • „Mank” (2020): R. David Fincher, Im. Erik Messerschmidt
  • „Babylon (2022): R. Damien Chazelle, Im. Linus Sandgren

BIBLIOGRAFIE

(Pentru proba 2c)

  • Almendros, Néstor: A Man With a Camera, Farrar Straus & Giroux, New York, 1984
  • Bergery, Benjamin: Reflections. Twenty-One Cinematographers at Work, ASC
  • Holding, Hollywood, 2002
  • Bordwell, David & Thompson, Kristin: Film Art, Mc Graw-Hill Companies, New York,
  • 2004
  • Burum, Stephen H.: American Cinematographer Manual, 2 vol., ASC Press Book,
  • 2007
  • Cook, Pam & Bernink, Mieke: The Cinema Book, BFI Publishing, 1999
  • Ferncase, Richard K.: Film and Video Lighting: Terms and Concepts, Focal Press,
  • Boston, 1995
  • Leutrat, Jean-Louis: Cinematograful de-a lungul vremii: o istorie, Ed. ALL Educational,
  • București, 1995
  • Malkiewicz, Kris J.: Film Lighting: Talks with Hollywood’s Cinematographers and
  • Gaffers, Prentice Hall Press, New York, 1999
  • Stok, Danusia: Kieslowsky despre Kieslowsky, Editura Allfa, București, 2000
  • Tarkovsky, Andrei: Sculpting in Time: Reflections on the Cinema, Bodley Head Ltd.,
  • London, 1986
  • ****: Cinematographer’s Field Guide, Eastman Kodak Company, 2008
  • ****: The Student Filmmaker’s Handbook, Eastman Kodak Company, 1991
  • ****: American Cinematographer Magazine, American Society of Cinematographers (ASC)

CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE, MEDIA (REGIE DE FILM ȘI TV)

Cursuri cu frecvență – 3 ani (6 semestre, 180 credite, licență)

PENTRU ÎNSCRIERE, CANDIDAȚII TREBUIE SĂ PREZINTE UN PORTOFOLIU CARE CONȚINE:

Obligatoriu:

a.  O scrisoare de intenţie și motivație.

  • Un film realizat de candidat (maxim 5 minute)  plecând de la o temă* impusă de comisie.
    • tema este aleasă de candidat dintre cele 10 teme afișate odată cu probele de concurs pe site-ul unatc.ro.

Opțional:

c. Alte lucrări ale candidatului: filme, alte materiale video, fotografii, literatură, pictură, muzică etc.

Portofoliile complete se predau după înscriere, doar în format electronic. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.

Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu au acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.

Proba 1 – Oral
Probele se notează cu NOTE DE LA 1 LA 10

  1. Prezentarea filmului realizat de candidat (maxim 5 minute) și depus la înscriere
  2. Susținerea / motivarea soluțiilor audiovizuale alese pentru realizarea temei.

Proba 2 – Oral
Probele se notează cu NOTE DE LA 1 LA 10

a.  Analiza unui fragment dintr-un film din filmografia de examen. Colocviu de cultură cinematografică pe baza filmografiei de examen.*

  • Candidatul trebuie să identifice filmul, să povestească pe scurt filmul și fragmentul, să identifice rolul fragmentului în film, să prezinte elemente speciale de imagine și sunet, să identifice personajul principal din  fragment și film (dacă e cazul) etc.

b.  Conceperea și prezentarea unei scurte naraţiuni audiovizuale pornind de la o temă dată*.

  • Temele sunt scurte texte formulate astfel încât să conțină minim un personaj, un spațiu și o situație care trebuiesc folosite de către candidat în scurta narațiune. Candidatul alege locul în care textul apare în desfășurarea narațiunii.

c.    Conceperea și prezentarea unei scurte narațiuni audiovizuale pornind de la 3 fotografii propuse de comisie*

  • O narațiune care să includă informații (personaje, acțiuni, stări, obiecte, elemente de atmosferă) prezente sau sugerate în cele 3 fotografii. Candidatul alege ordinea fotografiilor și locul în care acestea apar în desfășurarea narațiunii.

TEME PENTRU SUITA DE FOTOGRAFII:
A înșela. A stagna. A evita. A deschide. A arata. A fugi. A accidenta. A interveni. A elibera. A coborî.

FILMOGRAFIE DE EXAMEN:
Este obligatorie vizionarea tuturor filmelor din repertoriul de concurs.

Cineaști străini

  • Roberto Rossellini: Paisà (1946)
  • Akira Kurosawa: Ikiru / A trăi (1952)
  • Federico Fellini: Le notti di Cabiria / Nopțile Cabiriei (1957)
  • Agnès Varda: Cléo de 5 à 7 / Cléo de la 5 la 7 (1962)
  • Michelangelo Antonioni: L’eclisse / Eclipsa (1962)
  • Vera Chytilová: Daisies / Sedmikrásky (1966)
  • Martin Scorsese: Mean Streets (1973)
  • François Truffaut: La nuit americáine / Noaptea americană (1973)
  • Francis Ford Coppola: The Conversation / Conversația (1974)
  • Ellen Hovde, Albert Maysles, David Maysles, Muffie Meyer: Grey Gardens (1975)
  • Ridley Scott: Alien (1979)
  • Milos Forman: One Flew Over the Cuckoo’s Nest / Zbor deasupra unui cuib de cuci (1984)
  • David Lynch – Blue Velvet (1986)
  • Abbas Kiarostami: Close Up / Nema-ye nazdik (1990)
  • Jane Campion: The Piano / Pianul (1993)
  • Claire Denis: Beau travail (1999)
  • Pedro Almodovar: Volver (2006)
  • Sean Baker: Florida project (2017)
  • Yorgos Lanthimos: Poor Things / Sărmane creaturi (2023)

Cineaști români

  • Liviu Ciulei: Pădurea spânzuraților (1965)
  • Lucian Bratu: Un film cu o fată fermecătoare (1966)
  • Malvina Urșianu: Gioconda fără surâs (1967)
  • Josef Demian: O lacrimă de fată (1980)
  • Mircea Daneliuc: Croaziera (1981)
  • Alexandru Tatos: Secvențe (1982)
  • Stere Gulea: Moromeții (1987)
  • Lucian Pintilie: Balanța (1992)
  • Nae Caranfil: E pericoloso sporgersi (1993)
  • Cristi Puiu: Moartea domnului Lăzărescu (2005)
  • Corneliu Porumboiu: A fost sau n-a fost (2006)
  • Cristian Mungiu: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007)
  • Cristian Nemescu: California Dreamin` (nesfârșit) (2007)
  • Calin Peter Netzer: Poziția copilului (2013)
  • Ivana Mladenovic: Ivana cea groaznică (2019)
  • Radu Jude: Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (2023)

CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE, MEDIA ( MULTIMEDIA: SUNET-MONTAJ)

Cursuri cu frecvență – 3 ani (6 semestre, 180 credite, licență)

PENTRU ÎNSCRIERE, CANDIDAȚII TREBUIE SĂ PREZINTE UN PORTOFOLIU CARE CONȚINE:

  • o scrisoare de motivație în care candidatul trebuie să prezinte interesul pentru Multimedia: Sunet, Montaj;
  • două lucrări realizate de candidat:
    • 1. Un film scurt cu minim 5 cadre, realizate de candidat, cu durata cuprinsă între 1:00 și 3:00 minute. Coloana sonoră poate fi compusă din elemente înregistrate de către candidat sau preluate din alte surse (fonoteci, site-uri web etc.)
    • 2. O poveste sonoră cu durata cuprinsă între 1:00 și 3:00 minute. Povestea va fi susținută de imagini statice sau în mișcare, realizate de candidat sau preluate din alte surse. Produsul rezultat trebuie să includă cel puțin două elemente audio înregistrate de candidat, la alegere dintre: ambianțe, voci, efecte, zgomote foley sau muzică.

Candidatul va argumenta alegerile făcute în lucrările din portofoliu în dialog cu comisia.

Cele două lucrări vor fi denumite după următoarea formulă:

  • Nume_Prenume_Film_Dată
  • Nume_Prenume_Poveste_Dată

Portofoliile complete se predau după înscriere, doar în format electronic. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.

Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu au acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.

ETAPĂ UNICĂ
Se notează de la 1 la 10

Proba 1 (interviu)

Interviu pe baza scrisorii de motivație. Colocviu pe baza portofoliului candidatului.


Proba 2 (probă orală)

  • Analiza unei structuri audiovizuale formată dintr-o suită de zece imagini și o coloană sonoră.
    Răspunsurile se vor da după două vizionări, fără timp de gândire.   

Proba 3 (probă orală)

  • Realizarea unui exercițiu audiovizual pornind de la o suită de 10 fotografii
  • Susținerea în fața comisiei a unei structuri audiovizuale obținută prin ordonarea dramaturgică a zece fotografii, extrase de către candidat la începutul probei. Această structură va fi argumentată motivând folosirea elementelor de limbaj cinematografic (vizuale și sonore).

    Acest exercițiu audiovizual va fi prezentat oral prin:
    • înșiruirea fotografiilor extrase, în ordinea apariției lor;
    • prezentarea pe scurt a poveștii audiovizuale;
    • prezentarea cadrelor în ordinea lor dramaturgică (recadrare, mișcare de cameră în interiorul fotografiilor, descrierea mișcărilor elementelor din cadru, după caz);
    • menționarea elementelor sonore care însoțesc structura vizuală a dramaturgiei (narator, dialog, zgomote, efecte sonore, ambianță, muzică, după caz);
    • motivarea alegerilor făcute în structura audiovizuală, la finalul prezentării acesteia.

Notă:
Departajarea între candidați, în caz de medii egale, se face după notele obținute la Proba 3 (Realizarea unui exercițiu audiovizual pornind de la o suită de 10 fotografii).
În caz de medie finală egală și note egale la Proba 3, departajarea se va face în funcție de notele primite la Proba 2 (Interviu), respectiv Proba 1 (Probă de aptitudini).

Mijloacele care stau la dispoziția candidatului sunt: recadrarea în interiorul fotografiei, folosirea în mod repetat a fotografiilor, descrierea animării personajelor sau a elementelor prezente în imagine, folosirea mișcărilor de aparat (prin recadrare, în limitele fotografiei).
Nu este admisă introducerea de noi elemente vizuale în fotografii.
Candidatul poate renunța la cel mult o fotografie, caz în care nota maximă va fi 9.

FILMOGRAFIE – CETĂȚENI STRĂINI

  • DAVID FINCHER Fight Club  (1999)
  • ALFONSO CUARÓN Roma (2018)
  • MARTIN SCORSESE Goodfellas  (1990)
  • LARS VON TRIER Breaking the Waves  (1996)
  • ANDREA ARNOLD Fish Tank (2009)
  • ANNA HINTS Smoke Sauna Sisterhood (2023)
  • ANGELA PATTON, NATALIE RAE Daughters (2024)
  • XAVIER DOLAN Mommy (2014)
  • JORDAN PEELE Get Out! (2017)
  • JUSTINE TRIET Anatomy of a Fall (2023)
  • KATHRYN BIGELOW The Hurt Locker (2008)
  • LUCIAN PINTILIE Balanța (1992)
  • NAE CARANFIL E pericoloso sporgersi (1993)
  • MIRCEA DANELIUC Probă de microfon (1980)
  • VLAD PETRI Între revoluții (2023)
  • CRISTIAN MUNGIU R.M.N.  (2022)

BIBLIOGRAFIE – CETĂȚENI STRĂINI

  • ARIJON, DANIEL
  • Gramatica filmului, ed. Oscar Print, București, 2013
  • BARTHES, ROLAND
  • Camera luminoasă, ed. Idea, Colecția Balcon, Cluj-Napoca, 2009
  • ARISTARCO, GUIDO
  • Cinematografia ca artă, Editura Meridiane, București, 1965 – Cap. ”Inițiatorii”(p.115-153), ”De la avangardă la montaj”(p.153-169), ”Sistematizatorii”(169-253)