Ultima actualizare 22/03/2025 00:58:21
TEST DE APTITUDINI LICENȚĂCETĂȚENI STRĂINI/ ROMÂNI DE PRETUTINDENI
Admiterea se organizează la forma de învăţământ cu frecvenţă, pe domenii de studii:Teatru şi artele spectacolului, respectiv Cinematografie şi media, la programe de studii acreditate. Cetățenii străini pot fi înscriși la concursul de admitere/testul de aptitudini după absolvirea anului pregătitor de limba română, organizat potrivit reglementărilor în vigoare.
Sunt exceptate de la obligaţia de a prezenta atestatul de absolvire a anului pregătitor, următoarele categorii de persoane:
Admiterea românilor de pretutindeni se realizează în baza metodologiilor special elaborate de către Ministerul Educaţiei. În cazul în care candidaţii la concurs deţin dublă cetăţenie, în vederea participării la admitere, aceştia vor opta, la înscriere şi vor depune dosarul cu acte în baza unei singure cetăţenii. Această opţiune nu poate fi schimbată pe parcursul concursului de admitere.
Cine sunt „românii de pretutindeni”?Întrebări frecvente
Cine sunt „românii de pretutindeni”?
Cadrul juridic actual:
Din categoria românilor de pretutindeni fac parte, în conformitate cu prevederile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
Pentru mai multe detalii despre costurile de trai în București, puteți verifica oricând Numbeo pentru mai multe detalii personalizate, pot exista variații în costurile prezentate pe website.
COMUNICARE AUDIOVIZUALĂ (SCENARISTICĂ, PUBLICITATE MEDIA, FILMOLOGIE)Cursuri cu frecvență – 3 ani (6 semestre, 180 credite, LICENȚĂ) 2025/2026
COMUNICARE AUDIOVIZUALĂ (SCENARISTICĂ, PUBLICITATE MEDIA, FILMOLOGIE)
La înscriere candidații au obligația să prezinte un CV, o motivație și un portofoliu. Toate aceste texte (CV, motivație și portofoliu) trebuie să fie scrise în limba română, cu diacritice, pe pagini format A4. Textele care nu îndeplinesc această condiție nu vor fi luate în considerare.
Portofoliile complete se predau după înscriere în format electronic. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.
Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu au acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.
Probă unică – oralse notează cu note de la 1 la 10
Probă unică – oral
Colocviu de cultură cinematografică pe baza filmografiei și a bibliografiei anunțate.
BIBLIOGRAFIE
FILMOGRAFIE
Cinematografie, Fotografie, Media (ANIMAȚIE)Cursuri cu frecvență – 3 ani (6 semestre, 180 credite, LICENȚĂ) 2025/2026
Cinematografie, Fotografie, Media (ANIMAȚIE)
Portofoliul trebuie să conțină:
Portofoliile complete se predau după înscriere, doar în format electronic. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.
Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu are acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.
ETAPĂ UNICĂ Probele se notează de la 1 la 10Proba 1 – Testarea aptitudinilor (practică)
Proba 2 – Interviu (oral)Comisia va discuta cu fiecare candidat pe baza:
În caz de medii egale departajarea candidaţilor se va face luându-se în considerare nota obţinută la proba 1.
CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE, MEDIA (FOTOGRAFIE)Cursuri cu frecvență – 3 ani (6 semestre, 180 credite, licență)
CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE, MEDIA (FOTOGRAFIE)
PENTRU ÎNSCRIERE, CANDIDAȚII TREBUIE SĂ PREZINTE UN PORTOFOLIU OBLIGATORIU CARE CONȚINE:
20 de fotografii realizate de candidat, alb/negru sau color, compuse în format exclusiv orizontal (fotografiile vor fi depuse la înscriere doar în format digital; iar sub formă de print vor fi aduse în sala de examinare la proba orală a concursului de admitere – format minim 18/24, maxim 30/40).
Proba 1 – practicProba se notează cu note de la 1 la 10
„Executați o suită de trei fotografii din unghiuri și încadraturi la alegere, în interiorul platoului de film al UNATC, folosind două personaje și cel puțin cinci obiecte de mobilier sau recuzită din cele puse la dispoziție (care trebuie să apară în cel puțin una dintre fotografii)”
Proba 2 (oral)Proba se notează cu note de la 1 la 10
CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE, MEDIA (IMAGINE DE FILM ȘI TELEVIZIUNE)Cursuri cu frecvență – 3 ani (6 semestre, 180 credite, licență)
CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE, MEDIA (IMAGINE DE FILM ȘI TELEVIZIUNE)
10 fotografii realizate de candidat, alb/negru sau color, compuse în format exclusiv orizontal (fotografiile vor fi depuse la înscriere doar în format digital; iar sub formă de print vor fi aduse în sala de examinare la prima probă a concursului de admitere – format minim 18/24, maxim 30/40).
Proba 1 – practicăProba se notează cu note de la 1 la 10
Proba 2 (oral)
FILMOGRAFIE(Pentru proba 2c)
BIBLIOGRAFIE(Pentru proba 2c)
CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE, MEDIA (REGIE DE FILM ȘI TV)Cursuri cu frecvență – 3 ani (6 semestre, 180 credite, licență)
CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE, MEDIA (REGIE DE FILM ȘI TV)
PENTRU ÎNSCRIERE, CANDIDAȚII TREBUIE SĂ PREZINTE UN PORTOFOLIU CARE CONȚINE:
Obligatoriu:
a. O scrisoare de intenţie și motivație.
Opțional:
c. Alte lucrări ale candidatului: filme, alte materiale video, fotografii, literatură, pictură, muzică etc.
Proba 1 – OralProbele se notează cu NOTE DE LA 1 LA 10
Proba 2 – OralProbele se notează cu NOTE DE LA 1 LA 10
a. Analiza unui fragment dintr-un film din filmografia de examen. Colocviu de cultură cinematografică pe baza filmografiei de examen.*
b. Conceperea și prezentarea unei scurte naraţiuni audiovizuale pornind de la o temă dată*.
c. Conceperea și prezentarea unei scurte narațiuni audiovizuale pornind de la 3 fotografii propuse de comisie*
Cineaști străini
Cineaști români
CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE, MEDIA ( MULTIMEDIA: SUNET-MONTAJ)Cursuri cu frecvență – 3 ani (6 semestre, 180 credite, licență)
CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE, MEDIA ( MULTIMEDIA: SUNET-MONTAJ)
Candidatul va argumenta alegerile făcute în lucrările din portofoliu în dialog cu comisia.
Cele două lucrări vor fi denumite după următoarea formulă:
ETAPĂ UNICĂSe notează de la 1 la 10
Proba 1 (interviu)
Interviu pe baza scrisorii de motivație. Colocviu pe baza portofoliului candidatului.
Proba 2 (probă orală)
Proba 3 (probă orală)
Notă:Departajarea între candidați, în caz de medii egale, se face după notele obținute la Proba 3 (Realizarea unui exercițiu audiovizual pornind de la o suită de 10 fotografii).În caz de medie finală egală și note egale la Proba 3, departajarea se va face în funcție de notele primite la Proba 2 (Interviu), respectiv Proba 1 (Probă de aptitudini).
Mijloacele care stau la dispoziția candidatului sunt: recadrarea în interiorul fotografiei, folosirea în mod repetat a fotografiilor, descrierea animării personajelor sau a elementelor prezente în imagine, folosirea mișcărilor de aparat (prin recadrare, în limitele fotografiei).Nu este admisă introducerea de noi elemente vizuale în fotografii.Candidatul poate renunța la cel mult o fotografie, caz în care nota maximă va fi 9.
FILMOGRAFIE – CETĂȚENI STRĂINI
BIBLIOGRAFIE – CETĂȚENI STRĂINI