Ultima actualizare 07/09/2024
13:08:59



Filmologie

Masteratul de Filmologie al UNATC „I.L. Caragiale” este singurul program masteral în limba română specializat în film & media studies.
Programul își propune să aprofundeze înțelegerea celor mai recente tendințe în studiul filmului și al mediilor vizuale contemporane și este totodată o oportunitate de completare a formării profesionale ca teoretician, critic de film, sau cercetător al filmului.
Masteratul oferă instrumentele teoretice necesare pentru analiza filmului în cadrul său cinematografic și dincolo de acesta. Plasând filmul într-o perspectivă istorică riguroasă și în orizontul implicațiilor sale filozofice, Masteratul cultivă capacitatea de orientare într-un peisaj media din ce în ce mai complex.
Desfășurarea studiilor într-o unitate de învățământ vocațional asigură un cadru viu, dinamic și interdisciplinar, facilitând interacțiunea creativă dintre cercetarea științifică și practica în domeniu, prin intermediul unor platforme precum revista Film Meniu, Biblioteca și Arhiva de film.

Masteratul se întinde pe o durată de 2 ani (cu frecvență) și se încheie cu redactarea unei disertații, bazate pe o cercetare originală în domeniu.
Cursurile și seminariile abordează filmul dintr-o varietate de perspective teoretice și tematice, printre care se regăsesc: estetica filmului: „Canonul cinematografic. Dezbateri și revizuiri” (Andrei Gorzo), „Analiza formală a cinematografului” (Irina Trocan); sociologia sa: „Cinefilia în epoca streamingului” (Andrei Gorzo); contextul său istoric: „Filmul românesc în perioada socialistă” (Gabriela Filippi); proiecții ale sale într-un orizont filozofic: „Filozofia mediilor” (Christian Ferencz-Flatz).

Înscrierea se face obligatoriu online prin accesarea platformei 2BitsEDU.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.

Portofoliile complete se predau după înscriere, în format electronic și tipărit. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.

Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu au acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.

ÎNSCRIERE

A. Se primesc în concurs absolvenți de facultate, posesori ai unei diplome de licență, fără să fie necesară absolvirea unei facultăți având ca profil studiile de cinema.

  • Candidații trebuie să fi absolvit o specializare cu 180 credite sau 240 credite;

B. La înscriere candidaţii vor depune:

  • un curriculum vitae
  • o scrisoare de intenție cuprinzând o scurtă prezentare a direcției de cercetare pe care vor s-o urmeze în cadrul disertației
  • portofoliu alcătuit din 3 lucrări. Aceste texte (writing samples) pot fi materiale publicate sau nepublicate (de exemplu, lucrări de an din timpul facultății), pe care candidații le consideră relevante.

CV-ul, scrisoarea de intenție și portofoliul vor fi depuse în format electronic (ca fișiere PDF). Cele trei texte alcătuind portofoliul vor fi grupate în același fișier PDF.

Probă unică

probă ORALĂ
PROBA SE NOTEAZĂ DE LA 1 LA 10

  • Interviu pe baza CV-ului candidatului, a portofoliului și a scrisorii de intenție depuse de candidat la înscriere

MENȚIUNI:

  1. Nu se admit contestații la probele orale / practice.
  2. Probele se notează cu note de la 1 la 10.
  3. Media minimă de admitere pentru locurile finanţate de la buget şi pentru cele cu taxă nu poate fi mai mică de 6,00 (şase).

CRITERII DE DEPARTAJARE ÎN CAZ DE MEDII EGALE:

  • Criteriul 1. Media examenului de finalizare studii – licenţă.
  • Criteriul 2. Media generală a anilor de studiu din ciclul universitar de licenţă.
}