Ultima actualizare 07/09/2024
13:00:02



Pedagogie Teatrală

Masterul Pedagogie teatrală se adresează profesioniștilor din domeniul Teatrul și artele spectacolului interesaţi să transfere în procesul educaţional practici și proceduri specifice actului artistic. Conceptul central este Artistul Pedagog, un artist pregătit să susţină ateliere de formare bazate pe un scenariu pedagogic și să realizeze spectacole de teatru educațional cu rol formativ, destinate în special tinerilor (pre‐adolescenţi și adolescenţi). Pedagogul teatral se pregătește pentru o activitate în mediul educaţional propriu-zis, dar și pentru proiecte de intervenţie culturală în instituţii artistice și culturale, pentru educaţia și formarea publicului.

Programa oferă studentului cunoștinţele și competenţele necesare pentru a predea teatru în școli și în comunitate sau pentru a acţiona ca un consultant artistic creativ în sectorul public și privat, precum și în alte activităţi care necesită profesionalism în pedagogia teatrală.

Activitatea teoretică și practică (ateliere, publicație de carte, workshopuri, seminarii și conferințe naționale și internaționale din cadrul Master Pedagogie Teatrală) a conferit mai multă vizibilitate beneficiilor pe care educația teatrală le are în formarea individului și a permis introducerea teatrului ca materie opțională în învățământul preuniversitar, prin elaborarea programelor „Eu și scena” (clasele a III-a/a IV-a), „Teatrul și noi” (clasele a VI-a/a VII-a) și „Laboratorul de teatru” (clasele a X-a/a XI-a). Echipa care a lucrat la aceste programe este alcătuită din profesori și studenți de la Master Pedagogie Teatrală UNATC.

Înscrierea se face obligatoriu online prin accesarea platformei 2BitsEDU.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.

Portofoliile/CV-ul complete se predau după înscriere, doar în format electronic. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.

Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma 2Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu are acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.

ÎNSCRIERE

La înscriere candidații vor depune

  • C.V. (format Europass) al candidatului care să conţină informaţii despre studiile şi activitatea profesional
  • Motivația – scris (Un argument teoretic asupra direcțiilor de studiu și de cercetare din domeniul de interes al candidatului (2 – 4 pagini) – redactat la calculator în format word.

Proba 1

probă orală
se notează de la 1 la 10
20 – 30 minute candidat

  • Interviu pe baza CV-ului candidatului din care să reiasă motivația alegerii carierei în domeniul pedagogiei teatrale;
  • Probă de cultură teatrală pe baza bibliografiei de concurs (cunoașterea unor termeni esențiali în arta teatrului: scenă, actor, regizor, teatru educațional, teatru social etc.).

Proba 2

probă practică
se notează de la 1 la 10

  • Coordonarea unui exerciţiu practic (joc teatral) ce urmărește dezvoltarea abilităților specifice teatrului (de ex. exerciții pentru dezvoltarea imaginației, creativității, spontaneității etc.) – la propunerea candidatului. Argumentarea modului de lucru*
  • Teme de improvizație propuse de comisie, pornind de la o povestire pregătită de candidat**

* Această probă se desfășoară în cadrul unui atelier format din 5-10 candidații înscriși la Master Pedagogie Teatrală
** Povestirea va fi aleasă de candidat din romane, nuvele, volum de povestiri; tematica textului ales să fie adaptată intereselor copiilor și adolescenților; durata max. 3 min.


BIBLIOGRAFIE

  • Cojar, Ion, O poetică a artei actorului, Ed. Paideia, București, 1998
  • Spolin, Viola, Improvizație pentru teatru, UNATC Press, București, 2009
  • Stanislavski, K.S., Munca actorului cu sine însuși, Ed. Nemira, București, 2014
  • Tonitza-Iordache, Michaela; Banu, George, Arta teatrului, Ed. Nemira, București, 2004
  • Bibliografia suplimentară

MENȚIUNI:

  1. Nu se admit contestații la probele orale / practice.
  2. Probele se notează cu note de la 1 la 10
  3. Nota finală este media aritmetică a celor două probe.
  4. Media minimă de admitere pentru locurile finanţate de la buget şi pentru cele cu taxă nu poate fi mai mică de 6,00 (şase)

CRITERII DE DEPARTAJARE ÎN CAZ DE MEDII EGALE:

  • Criteriul 1. Media examenului de finalizare studii – licenţă.
  • Criteriul 2. Media generală a anilor de studiu din ciclul universitar de licenţă.
}