Masterul Scriere dramatică își propune să formeze profesioniști în domeniul cercetării structurilor dramatice și a practicilor de creație a textului de teatru contemporan.
Masteratul oferă cursuri și module practice, atât în cadrul studiului creativ specific, cât și în colaborare cu masteranzii regizori. Cursurile au o componentă teoretică, prin care se pun bazele înțelegerii textului dramatic în diversitatea formulelor sale de scriitură, dar și una practică, prin care se urmărește abordarea unor structuri dramaturgice diferite. Totodată, Masterul pune accentul pe implicarea dramaturgului în toate fazele de construcţie ale spectacolului sau ale proiectului artistic alternativ – astfel, textul dramatic se dezvoltă pe măsură ce spectacolul este elaborat. Prin urmare, se urmărește, articularea unor echipe multidisciplinare în care masteranzii de la Scriere dramatică își pot exercita calitatea de dramaturg de spectacol sau documentarist.
Perioada de studiu se finalizează printr-o lucrare de dizertație teoretică și practică, ce are la bază un subiect de creație și de cercetare agreat și urmărit de către profesorul coordonator.
Înscrierea se face obligatoriu online prin accesarea platformei 2BitsEDU.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.
Portofoliile/CV-ul complete se predau după înscriere, doar în format electronic. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.
Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma 2Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu are acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.
ÎNSCRIERE
La înscriere se va depune un proiect artistic personal în domeniul scrisului dramatic, constând într-o motivație a candidatului/candidatei (de ce a ales să urmeze Masteratul de Scriere Dramatică; ce cunoștințe de dramaturgie contemporană are (spectacole pe texte contemporane văzute, interes pentru anumite tematici și problematici etc.) și exemple de texte dramatice ( 5-10 pag.) scrise de candidat.
Motivația va avea 3 pagini (Times New Roman, caracter 12, un rând și jumătate).
Proba 1
probă de scris
se notează de la 1 la 10
durata 3 ore
Dezvoltaţi ca text dramatic o suită de situaţii teatrale pornind de la un fapt divers indicat de comisie. Povestiţi pe scurt subiectul, caracterizaţi personajele, imaginaţi spaţiul de desfăşurare a acţiunii, lumea obiectelor şi ambianţa sonoră.
Proba 2
probă orală
se notează de la 1 la 10
20 – 30 minute candidat
Colocviu pornind de la lucrarea scrisă, argumentul și textele dramatice depuse la înscriere.
BIBLIOGRAFIE
- McKee, Robert, Story. Conținut, structură, metodă și principii scenaristice, Ibu Publishing House, 2011
- Lajos, Egri, The Art of Dramatic Writing, Touchstone, 1972
- Greig, Noel, Playwriting, A practical Guide, Routledge, 2005
MENȚIUNI:
- Nu se admit contestații la probele orale / practice.
- Probele se notează cu note de la 1 la 10
- Nota finală este media aritmetică a celor două probe.
- Media minimă de admitere pentru locurile finanţate de la buget şi pentru cele cu taxă nu poate fi mai mică de 6,00 (şase)
CRITERII DE DEPARTAJARE ÎN CAZ DE MEDII EGALE:
- Criteriul 1. Media examenului de finalizare studii – licenţă.
- Criteriul 2. Media generală a anilor de studiu din ciclul universitar de licenţă.