Ultima actualizare 07/09/2024
13:08:40



Scenaristică

În cadrul acestui program de Masterat, studenții aprofundează cunoașterea și înțelegerea scenaristicii. Pe parcursul acestui proces de doi ani, aspectele teoretice se îmbină cu practica propriu-zisă. Participanții la Master studiază istoria scenaristicii, specificitatea scenariului de film și posibilitățile de definire a acestuia. Totodată, se familiarizează cu diferite structuri narative cinematografice, abordează genuri specifice, analizează posibilități de adaptare a unui text literar și explorează tipuri de scenarii caracteristice televiziunii sau platformelor VOD (seriale, mini-serii, etc.).
Masterul de scenaristică marchează trecerea de la sistemul de tutoriat (abordat în programul de licență) la cel de script doctoring: profesorii de an ghidează și susțin studenții în găsirea temei, stilului și a modalității de povestire specifice fiecăruia, așa cum ar face-o script doctor-ii la care apelează deseori scenariștii profesioniști din industrie.
La finalul fiecărui an de Master, studenții au în portofoliu cel puțin un scenariu de lungmetraj.

De asemenea, aceștia participă la sesiuni de lucru cu profesori, teoreticieni ai scenariului și scenariști, invitați din afara universității, sau cu practicieni recunoscuți internațional.
La fel ca în cazul altor programe ale Facultății, masteranzii sunt încurajați să colaboreze la realizarea exercițiilor vocaționale realizate de studenții celorlalte secții, în calitate de scenariști, co-scenariști, redactori, script doctor-i.

Ne propunem, astfel, să familiarizăm studenții cu rolul, contextul și posibilitățile de abordare ale viitoarei lor meserii prin intermediul unui proces în care diversificarea perspectivelor îi ajută pe aceștia să își cristalizeze propria lor viziune, respectiv să facă pasul către viitoarea lor carieră de scenariști profesioniști.

Înscrierea se face obligatoriu online prin accesarea platformei 2BitsEDU.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.

Portofoliile complete se predau după înscriere, în format electronic și tipărit. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.

Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu au acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.

ÎNSCRIERE

  • Se primesc în concurs absolvenți de facultate, posesori ai unei diplome de licență.
  • Candidații trebuie să fi absolvit o specializare cu 180 credite sau cu 240 de credite.
  • Candidatul va depune la înscriere un CV, o motivație, un portofoliu și un proiect de scenariu pe care dorește să-l dezvolte pe parcursul programului de studii.
  • Toate aceste texte (CV, motivație, portofoliu, proiect de scenariu) trebuie să fie scrise în limba română, cu diacritice, pe pagini format A4. Textele care nu îndeplinesc această condiție nu vor fi luate în considerare.

  1. CV-ul se va depune în format electronic. Fișierul electronic va fi în format pdf denumit astfel: CV Nume Prenume master, unde Numele și Prenumele sunt cele ale candidatului.
  2. Motivaţia opţiunii pentru această specializare va fi de maxim o pagină A4 (font Times New Roman de 12 puncte, spațiat la 1,5 rânduri) și se va depune în format electronic. Fișierul va fi în format pdf denumit astfel: Motivație Nume Prenume master, unde Numele și Prenumele sunt cele ale candidatului.
  3. Portofoliul este alcătuit din cele mai reușite texte originale scrise de candidat și ar trebui să conțină între minim 30 de pagini și maxim 100 de pagini. Textele pot fi scenarii, povestiri, piese de teatru, schițe, nuvele, romane, memorii sau orice alte proiecte scrise pe care candidatul le consideră relevante, în formă integrală sau sub formă de fragmente. În cazul în care se prezintă fragmente dintr-un text mai amplu acest lucru trebuie specificat imediat sub titlu. Sunt de preferat textele scrise exclusiv de candidat, iar dacă totuși candidatul dorește să trimită și texte scrise în colaborare cu altcineva, acest lucru trebuie menționat explicit, imediat sub titlu. Nu sunt acceptate adaptări ale unor texte scrise de alți autori. Scenariile trebuie însoțite de un sinopsis și de o motivație de autor de maxim o pagină. Scenariile trebuie redactate în formatul standard cunoscut, iar toate celelalte texte vor fi editate cu fontul Times New Roman de 12 puncte și spațiat la 1,5 rânduri pe pagini A4. Toate textele din portofoliu vor fi grupate în același fișier pdf. Portofoliul va avea o pagină de gardă pe care vor fi înscrise numele și prenumele candidatului și o pagină de cuprins cu titlurile textelor din portofoliu și numărul paginii la care acestea pot fi găsite. Aceste două pagini nu vor fi contorizate la numărul paginilor de portofoliu.
    Portofoliile vor fi depuse în format electronic. Fișierul electronic va fi în format pdf denumit astfel: Portofoliu Nume Prenume master, unde Numele și Prenumele sunt cele ale candidatului.
  4. Proiectul de scenariu pe care candidatul dorește să-l dezvolte pe parcursul programului de studiu va fi prezentat sub forma unui sinopsis (maxim o pagină, cu fontul Times New Roman de 12 puncte și spațiat la 1,5 rânduri) și a unei motivații a autorului (maxim o pagină, cu fontul Times New Roman de 12 puncte și spațiat la 1,5 rânduri). Proiectele de scenariu vor fi depuse în format electronic. Fișierul va fi în format pdf denumit astfel: Proiect de scenariu Nume Prenume master, unde Numele și Prenumele sunt cele ale candidatului.

Probă unică

probă orală
proba se notează de la 1 la 10

  • Colocviu de cultură cinematografică și testarea însușirii noțiunilor teoretice din bibliografia de concurs. Analiza și discutarea unor texte din portofoliul candidatului. Susținerea în fața comisiei a proiectului de scenariu de lung metraj propus.

BIBLIOGRAFIE

  • CARABĂȚ, Dumitru: Spre o poetică a scenariului cinematografic, Ed. PRO, București, 1997
  • FIELD, Syd: Scenariul de film – Bazele narațiunii cinematografice, traducerea Copel Moscu, Oscar Print, 2016
  • LAJOS, Egri: The Art Of Dramatic Writing: Its Basis in the Creative Interpretation of Human Motives, Simon & Schuster, 2004
  • MARAS, Steven: Scenariul de film Istorie, teorie și practică, ediție îngrijită, prefață și note de Lucian Georgescu, traducerea Lucian Georgescu și Andreea Borțun, Polirom, 2023
  • MCKEE, Robert: Story: conținut, structură, metode și principii scenaristice, traducerea Ana Răduleț, Editura Filmtett, 2012
  • SEGER, Linda: The Art of Adaptation: Turning Fact And Fiction Into Film, Henry Holt and Company, 1992
  • TRUBY, John: The anatomy of story / 22 steps to becoming a master storyteller, Farrar, Straus and Giroux, 2007
  • VOGLER, Cristopher: The Writer’s Journey – Mythic Structure for Writers, 3rd Edition, Michael Wiese Productions, Los Angeles, 2007

MENȚIUNI:

  1. Nu se admit contestații la probele orale / practice.
  2. Probele se notează cu note de la 1 la 10.
  3. Media minimă de admitere pentru locurile finanţate de la buget şi pentru cele cu taxă nu poate fi mai mică de 6,00 (şase).

CRITERII DE DEPARTAJARE ÎN CAZ DE MEDII EGALE:

  • Criteriul 1. Media examenului de finalizare studii – licenţă.
  • Criteriul 2. Media generală a anilor de studiu din ciclul universitar de licenţă.
}