Ultima actualizare 02/04/2025 12:26:35
În cei trei ani de Licență, studenții Departamentului Scenografie deprind noțiunile generale specifice domeniului și sunt iniţiaţi în procesul de creaţie. Ei vor dobândi competenţele necesare realizării și prezentării propriei concepţii artistice, sub forma unui proiect scenografic. Disciplinele sunt structurate în așa fel încât să asigure baza teoretică, artistică și tehnică necesară în crearea decorurilor și costumelor.
Începând din anul I și până la anul III, cursurile Artă scenografică și Atelierul de creație asigură asimilarea procesului de creație scenografică, dezvoltă capacitatea de analiză critică și abilitățile de analiză. Atelierul plastic este important deoarece în cadrul lui studenții sunt ghidați și consiliați prin dese corecturi spre dezvoltarea abilităților de a desena schițe, crochiuri, compoziții, o modalitate de a „întreține” instrumentul de lucru necesar realizării schițelor de decor și costum. Istoria Teatrului Universal și Românesc, Istoria Scenografiei, Arte vizuale, Istoria Stilurilor în Decor întregesc, de asemenea, formarea lor teoretică.
La sfârșitul celor trei ani, studenții pot opta fie pentru a-și susține lucrarea de Licență pe baza unui proiect scenografic dezvoltat pe o temă amplă, ce presupune realizarea tuturor elementelor artistice, tehnice și scenografice, schimbări de decor cu concept unitar, fie de a concepe o lucrare în care să demonstreze demersul artistic pe care l-au parcurs în crearea unui spectacol de absolvență, realizat în echipa de lucru cu colegii de la celelalte departamente.
Înscrierea se face obligatoriu online prin accesarea platformei 2BitsEDU.Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.
ETAPA I
Prezentare și discuție pe baza MAPEI CU LUCRĂRIprobă orală10 minute / candidat
Prezentare și discuție pe baza MAPEI CU LUCRĂRI
Candidatul va prezenta o mapă de lucrări atât în format fizic cât și pe suport digital stick şi va susţine o discuţie liberă pe marginea acesteia.Mapa cu lucrări conţine maximum 30 de schițe de atmosferă și costume inspirate de piesele din repertoriul dat, în formatul 50/70. Conținutul mapei va fi prezentat și în suport digital în ziua examenului (stick).
ETAPA II
Proba 1PROBĂ PRACTICĂ
Proba 1
1. SCHIŢĂ DE ATMOSFERĂ – pe o temă dată, pornind de la o piesă din repertoriul de concurs. Se realizează o schiță format 50/70, într-o tehnică la alegere. Se vor pune la dispoziţie 2 coli format 50/70 – una este notată, cealaltă va fi folosită ca ciornă de lucru.
Se urmăresc viziunea liberă asupra spaţiului, ideea scenografică, problemele legate de compoziţie, perspectivă liberă, culoare, umbră şi lumină.
2. SCHIȚE DE COSTUME – ale unor personaje dintr-o piesă din repertoriul de concurs. Se propun 3 schițe de costume folosind o tehnică la alegere. Se va pune la dispoziţie 1 coală format 50/70 – Se urmărește: caracterizarea personajelor prin mijloacele expresive ale costumului de teatru.
BIBLIOGRAFIEPIESE DE TEATRU (pentru etapa I și II)
BIBLIOGRAFIE
MENȚIUNI:
CRITERII DE DEPARTAJARE ÎN CAZ DE MEDII EGALE: