Programul de Licență TEATROLOGIE (Management cultural)se adresează celor care vor să studieze teatrul din perspectivă teoretică și managerială, respectiv celor care doresc să contribuie la viața culturală prin activitatea lor de teatrologi sau producători de spectacol și manageri culturali.
Programa oferă studenților oportunitatea unei duble formări: dobândirea și aprofundarea cunoștințelor teatrale și culturale, în concordanță cu standardele cercetării știinţifice din domeniul artelor spectacolului, precum și dobândirea de cunoștințe de management și marketing cultural, dar și de managementul organizațiilor și instituțiilor culturale, care să le permită să activeze în orice tip de instituție culturală și de spectacol, dar și în afara lor, ca producător de evenimente culturale (festivaluri, ateliere, rezidențe artistice, etc)
În acest sens, disciplinele Istoria, Teoria și Estetica teatrului sunt completate cu discipline din domeniul managementului și marketingului cultural, precum Introducere în managementul și marketing cultural, Studii de public, Strategii manageriale culturale, Planificare și organizare teatrală.
Aceste discipline asigură formarea de specialiști în domeniul producției de spectacol și al exploatării lui pe piața produselor culturale, care pot activa cu ușurință și în domeniul producției de eveniment și în cel al industriilor creative.
Acest tip de pregătire permite absolvenților noștri să îşi desfăşoare activitatea în ţară şi străinătate, într-o multitudine de spaţii profesionale: instituţii publice de cultură – teatru, operă, muzee, biblioteci; teatrul independent; învăţământul universitar şi preuniversitar. Absolvenţii noştri lucrează și în instituţii guvernamentale (Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, institutele culturale române din străinătate) sau în cadrul unor organizaţii neguvernamentale din domeniul cultural și educațional. Rata de angajabilitate a absolvenților acestui program de licență este de peste 80%.
Practica de specialitate a studenţilor noștri se desfășoară:
- în cadrul UNATC, în conceperea şi organizarea manifestărilor anuale ale Departamentului Studii Teatrale: Uşi deschise, Întâlnirile teatrologiei, Gala Absolvenţilor, etc.
- în teatre partenere din București (Teatrul Excelsior, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, Opera Națională din București, Opera Comică pentru Copii, etc)
- în cadrul evenimentelor teatrale de notorietate precum: Festivalul Naţional de Teatru, Festivalul Internaţional Shakespeare Craiova, Gala HOP, Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic, Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru etc.
Ocupaţii:
- Producător delegat pentru teatru
- Producător delegat evenimente de marketing
- Manager instituție de spectacol
- Manager proiect cultural
- Consultant artistic
Înscrierea se face obligatoriu online prin accesarea platformei 2BitsEDU.
Vă puteți autentifica folosind un cont Gmail, YAHOOmail, Facebook sau Linkedin.
În cazul adreselor de email (YAHOO) pot exista probleme de compatibilitate între adresa de email și site-ul de înscriere a formularului de admitere.
ETAPA I
Proba se notează cu admis/respins
Probă scrisă
durata: 2 ore
Analiza unui fragment dintr-o piesă (din bibliografia de concurs).
ETAPA II
Proba se notează cu note de la 1 la 10
10 – 15 minute / candidat
Probă unică
probă practică și orală
- comentariul unui proiect sau eveniment cultural la care candidatul a participat (festival de teatru / film / dans / ateliere, conferințe la propunerea acestuia);
- interviu.
BIBLIOGRAFIE (ETAPA I)
PIESE DE TEATRU
- A.P. Cehov: Pescărușul
- Camil Petrescu: Jocul ielelor
- Geanina Cărbunariu: Stop the Tempo!
- Euripide: Antigona
- Eugen Ionescu: Lecţia
- Ion Luca Caragiale: O scrisoare pierdută
- J.B.P. Molière: Tartuffe
- Mihail Sebastian: Steaua fără nume
- William Shakespeare: Romeo şi Julieta
- Edward Albee: Cui i-e firică de Virginia Woolf?
Consultativă (ETAPA I):
- Drimba, Ovidiu – Istoria teatrului universal, Editura Saeculum I.O., 2005
- Ghiţulescu, Mircea – Istoria literaturii române. Dramaturgia, Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2008
- Pandolfi, Vito – Istoria teatrului universal, vol. 1-4, Editura Meridiane, București, 1971
MENȚIUNI:
- Nota finală este media aritmetică a notelor fără rotunjire;
- Media minimă de admitere pentru locurile finanţate de la buget şi pentru cele cu taxă nu poate fi mai mică de 5,00 (cinci)
CRITERII DE DEPARTAJARE ÎN CAZ DE MEDII EGALE:
- Criteriul 1 : Media examenului de bacalaureat.
- Criteriul 2 : Media generală din timpul liceului