Ultima actualizare 22/03/2025 00:56:25
TEST DE APTITUDINI MASTERATCETĂȚENI STRĂINI/ ROMÂNI DE PRETUTINDENI
Admiterea se organizează la forma de învăţământ cu frecvenţă, pe domenii de studii:Teatru şi artele spectacolului, respectiv Cinematografie şi media, la programe de studii acreditate. Cetățenii străini pot fi înscriși la concursul de admitere/testul de aptitudini după absolvirea anului pregătitor de limba română, organizat potrivit reglementărilor în vigoare.
Sunt exceptate de la obligaţia de a prezenta atestatul de absolvire a anului pregătitor, următoarele categorii de persoane:
Admiterea românilor de pretutindeni se realizează în baza metodologiilor special elaborate de către Ministerul Educaţiei. În cazul în care candidaţii la concurs deţin dublă cetăţenie, în vederea participării la admitere, aceştia vor opta, la înscriere şi vor depune dosarul cu acte în baza unei singure cetăţenii. Această opţiune nu poate fi schimbată pe parcursul concursului de admitere.
Cine sunt „românii de pretutindeni”?Întrebări frecvente
Cine sunt „românii de pretutindeni”?
Cadrul juridic actual:
Din categoria românilor de pretutindeni fac parte, în conformitate cu prevederile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
Pentru mai multe detalii despre costurile de trai în București, puteți verifica oricând Numbeo pentru mai multe detalii personalizate, pot exista variații în costurile prezentate pe website.
ARHIVE AUDIO-VIZUALE PREZERVARE ȘI CURATORIERECursuri cu frecvență – 2 ani (4 semestre, 120 credite, MASTERAT)
ARHIVE AUDIO-VIZUALE PREZERVARE ȘI CURATORIERE
TEST DE APTITUDINI PENTRU CETĂȚENII STRĂINI
CONDIȚII DE ÎNSCRIERE:
Portofoliile complete se predau după înscriere în format electronic. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.
Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu au acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.
Probă unică – oralSe notează cu note de la 1 la 10
MENȚIUNI:
ARTA IMAGINII DE FILMCursuri cu frecvență – 2 ani (4 semestre, 120 credite, MASTERAT)
ARTA IMAGINII DE FILM
CONDIȚII DE ÎNSCRIERE
Portofoliile complete se predau după înscriere, doar în format electronic. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.
Etapă unică (fiecare probă se notează cu note de la 1 la 10)Proba 1 – scris
Probă de cultură cinematografică, bazată pe estetica mijloacelor de expresie plastică, specifice limbajului imaginii de film.
Proba 2 – practic /oral
BIBLIOGRAFIE
ARTA MONTAJULUI DE FILMCursuri cu frecvență – 2 ani (4 semestre, 120 credite, MASTERAT)
ARTA MONTAJULUI DE FILM
ETAPĂ UNICĂ (fiecare probă se notează cu note de la 1 la 10)Proba 1 – oral
Proba 2 – scris (cu posibilitatea de a contesta nota primită)
Probă de cultură cinematografică pe baza bibliografiei de concurs.
Proba urmărește:
Nota obținută la Etapa I este reprezentată de media aritmetică a notelor obținute la Proba 1 și Proba 2.
ETAPA A II-A (probele se notează cu note de la 1 la 10)Proba 3 – practic
Probă de montaj pe un brut dat într-un software de montaj nonlinear: Avid Media Composer, DaVinci Resolve sau Adobe Premiere Pro.
UNATC pune la dispoziția candidaților stații de lucru dotate cu software de montaj nonlinear (Avid Media Composer, DaVinci Resolve sau Adobe Premiere Pro) și materialul brut pe care aceștia îl vor monta în cursul probei.
În cazul în care candidații nu cunosc niciun software dintre cele menționate mai sus, aceștia pot alege să utilizeze un alt software de montaj nonlinear, cu condiția ca acesta să fie instalat pe laptopul propriu, care va fi folosit în timpul susținerii probei. Candidații pot folosi laptopul propriu în orice condiție, obligatorie fiind doar condiția mai sus menționată.
Nota finală a examenului de admitere este media aritmetică dintre nota obținută la Etapa I (rezultat al mediei aritmetice între notele celor 2 probe ale etapei) și nota obținută la Etapa a II-a, respectiv proba a-3-a.
Departajarea în caz de medii egale se face după notele obținute la Proba 3 (Probă de montaj pe un brut dat, într-un software de montaj nonlinear), respectiv Proba 1 (Interviu / colocviu pe marginea portofoliului candidatului) și Proba 2 (Probă de cultură cinematografică pe baza bibliografiei de concurs).
ARTA REGIEI DE FILMCursuri cu frecvență – 2 ani4 semestre, 120 credite, MASTERAT
ARTA REGIEI DE FILM
PENTRU ÎNSCRIERE, CANDIDAȚII ABSOLVENȚI AI UNUI PROGRAM DE LICENȚĂ TREBUIE SĂ PREZINTE UN PORTOFOLIU CARE CONȚINE:
* În examenul de admitere, comisia nu punctează scenariul, ci doar celelalte elemente care țin de munca regizorului: argumentul, concepția regizorală, decupajul, propunerea de distribuție etc. Nu este obligatoriu ca un candidat să fie și autorul scenariului, dar este obligatoriu ca scenariul propus să nu fi fost produs.
Etapă unică (fiecare probă se notează cu note de la 1 la 10)Proba 1 – oral (colocviu)
Proba 2 – oral (colocviu)
În caz de medii egale departajarea candidaţilor se va face luându-se în considerare nota obţinută la proba a 2-a.
ARTA SUNETULUI DE FILMCursuri cu frecvență – 2 ani 4 semestre, 120 credite, MASTERAT
ARTA SUNETULUI DE FILM
Proba 2 – oral
Notă: Departajarea în caz de medii egale se face după notele obținute la Proba 2 (interviu), respectiv Proba 1 (Probă de cultură cinematografică pe baza bibliografiei de concurs).
SCENARISTICĂCursuri cu frecvență – 2 ani (4 semestre, 120 credite, MASTERAT)
SCENARISTICĂ
Se primesc în concurs absolvenți de facultate, posesori ai unei diplome de licență.Candidații trebuie să fi absolvit o specializare cu 180 credite sau cu 240 de credite.
Candidatul va depune la înscriere un CV, o motivație, un portofoliu și un proiect de scenariu pe care dorește să-l dezvolte pe parcursul programului de studii. Toate aceste texte (CV, motivație, portofoliu, proiect de scenariu) trebuie să fie scrise în limba română, cu diacritice, pe pagini format A4. Textele care nu îndeplinesc această condiție nu vor fi luate în considerare.
Proba unică – oral (proba se notează cu note de la 1 la 10)
PRODUCȚIE DE FILMCursuri cu frecvență – 2 ani (4 semestre, 120 credite, MASTERAT)
PRODUCȚIE DE FILM
Obligatoriu:
Etapă unică Se notează cu note de la 1 la 10Probă orală
FILMOLOGIECursuri cu frecvență – 2 ani (4 semestre, 120 credite, MASTERAT)
FILMOLOGIE
CV-ul, scrisoarea de intenție și portofoliul vor fi depuse în format electronic (ca fișiere PDF). Cele trei texte alcătuind portofoliul vor fi grupate în același fișier PDF.
Probă unică – oral (proba se notează cu note de la 1 la 10)
FILM DOCUMENTARCursuri cu frecvență – 2 ani (4 semestre, 120 credite, MASTERAT)
FILM DOCUMENTAR
* În examenul de admitere, comisia nu punctează scenariul, ci doar celelalte elemente care țin de munca regizorului: argumentul, concepția regizorală, materialele filmate etc.
Nu este obligatoriu ca un candidat să fie și autorul scenariului, dar este obligatoriu ca scenariul propus să nu fi fost produs.
FILMOGRAFIE DE EXAMEN
FILM DE ANIMAȚIECursuri cu frecvență – 2 ani (4 semestre, 120 credite, MASTERAT)
FILM DE ANIMAȚIE
PENTRU ÎNSCRIERE, CANDIDAȚII TREBUIE SĂ DEPUNĂ ONLINE PORTOFOLIU PERSONAL ÎN FORMAT ELECTRONIC
Portofoliul trebuie să conțină:
Portofoliile complete se predau după înscriere, doar în format electronic. Candidatul trebuie să se asigure că toate elementele solicitate se regăsesc în portofoliu și pot fi accesate, în caz contrar neputând fi admis în examen.
Instituția va pune la dispoziția candidatului, dar numai în urma înscrierii pe platforma Edubits, un folder pe o platformă securizată unde acesta poate urca documentele solicitate, folder la care nu are acces decât instituția și candidatul. Accesul la platformă va fi comunicat pe adresa de e-mail folosită la înscriere.
ETAPĂ UNICĂ (probele se notează de la 1 la 10)Proba 1 – Testarea aptitudinilor (practică)
Proba 2 – Interviu (oral)Comisia va discuta cu fiecare candidat pe baza:
În caz de medii egale departajarea candidaţilor se va face luându-se în considerare nota obţinută la proba 1.